Ky është Dritan Abazoviç që vendosi për qeverinë e ardhshme të Malit të Zi

Dritan Abazoviç është bërë emri më i përfolur këto ditë në Mal të Zi, Serbi e Kosovë. Ai vendosi të rreshtohet me koalicionin pro-serb në Mal të Zi, për ta përmbyllur epokën e qeverisjes së Milo Gjukanoviqit.

Dritan Abazoviç është lindur ne 1985 në një familje shqiptare në Ulqin dhe është shkolluar në Universitetin e Malit te Zi si dhe në Universitetin e Sarajevës.

Duke u nisur nga familja e tij shqiptare, shumëkush priste një politikan tjetër në Malin e Zi, krenar për flamurin kuq e zi, por Dritan Abazoviç, nuk shfaqet i tillë.

Ai drejton një forcë politike në krye të së cilës janë malazezë dhe serbë, ndërsa gjuha shqipe nuk është pjesë, të paktën në publikimet në faqen zyrtare të Partisë URA, aksioni i bashkuar për reformat.

Në krye të kësaj force politike që ka marrë katër mandate dhe mund të bëjë dallimin në Malin e zi, Dritan Abazoviç erdhi pas largimit të themeluesit të saj, biznesmenit Zharko Rakçeviç.

Më herët Abazoviç ka qenë në grupimin Mali i Zi, pozitiv, por pas përçarjes së partisë u largua prej andej. Gjatë kohës kur ka qenë deputet, Dritan Abazoviç ishte një nga zërat e fortë opozitarë kundër qeverisë së Gjukanoviç.

Natyrën e tij aspak nacionaliste, politikani i ri e ka ndërtuar mbi deklarime politike mbi etnitë. Ai flet shumë mirë gjuhën shqipe. Top Channel e intervistoi ditën e zgjedhjeve.

Por shqiptarëve jo vetëm në Malin e Zi i ka bërë përshtypje fakti se Abazoviç është i bindur se Skënderbeu është me prejardhje sllave, serbe. Kjo është një interviste e tij, para se në Ulqin të vendosej shtatorja e Gjergj Kastrioti Skënderbeut.

Ata që e njohin në Malin e Zi, e kategorizojnë Abazoviç në mesin e atyre shqiptarëve që morën identitet jugosllav. Në këtë mënyrë shpjegojnë edhe se si familja e tij Abazi, u quajt Abazoviç.

Në krye të koalicionit, e zeza në të bardhë, një emërtim simbolik ky, Dritan Abazoviç është shprehur kundër asaj që e cilëson regjim 30 vjeçar të Gjukanoviç dhe se mafia nuk do drejtojë më malin e zi.

Por ende mbetet për të parë se si do të bashkëpunojë një forcë liberale si URA me opozitën nacionaliste pro serbë të Malit të zi.